Продажбата на животни вече ЗАБРАНЕНА във Facebook!

Новата търговска политика на Facebook забранява продажбата на животни:




Публикации, предлагащи животни срещу заплащане или “осиновителска такса” са в нарушение на тази политика, и следва да бъдат свалени от сайта. Ако видите такъв пост, можете да го ДОКЛАДВАТЕ за да бъде премахнат. 

Тази промяна е голяма крачка напред в борбата срещу нелегалните развъдници и “домашни развъждачи”  главната причина за популацията на бездомните животни у нас. 

Политиката е въведена с отварянето на т.н. “Marketplace” или пазар на Facebook. Днес, всички големи търговски сайтове като Amazon, Ebay и Craigslist отдавна са наложили забрани на търговията с животни - това е общоприетата добра практика в този бранш. Има много причини за това. Наличието на подобни обяви прави контролът върху спазването на законите за защита на животните невъзможен. Търговците на животни използват интернет за да достигнат до по-голям брой заинтересовани клиенти, като основната цел е печалба. Не всеки продавач се интересува на кого дава животно, стига да му платят. Много хора използват интернет за да "разтоварват" животни, които по една или друга причина не могат да се продават по обичайния начин (например имат здравословни проблеми, нямат документи, откраднати и т.н.).


⛔ Кои публикации да докладвaм? 

Към момента най-строг контрол се упражнява върху публикациите във формат “продажба” /sale post/ - тези, в които цената е изписана в ЗЕЛЕНО

⛔ Как да докладвaм публикация / пост за продажба на животни? 

1.  През  •••  менюто отгоре вдясно на публикацията, изберете "Докладване на публикация"  


2. Изберете опцията “Това е животно за продажба" 
3.  Потвърдете като натиснете "Продължи"  


Готово! Обявата ще бъде изтрита в рамките на няколко часа. 




⛔ Как да намеря такива публикации? 

Използвайте търсачката на Фейсбук :
  • Търсете ключови думи или комбинации от думи, които често се използват в подобни обяви. Например: “родени”, “чистокръвни”, “родословие”, “булдог”, “питбул” и каквито други породи се сетите. 
  • От горното хоризонтално меню изберете “Публикации”
  • Ще познаете постовете за продажби по това че съдържат цена, изписана в ЗЕЛЕНО. През телефон в резултатите от търсачката изглеждат по този начин: 
Ще ги различите от други видове публикации по бялата иконка на FB Мarketplace върху снимката. 
  • Най-често такива обяви се намират в групи купува/продава за кучета, котки, животни, и други общи групи за продажби, групи за определени породи животни, ловни групи.





Търговска политика  >  Забранено съдържание  

6. Животни

Политика
Публикациите не трябва да промотират продажбата на каквито и да било животни. 

Примери
 ✅Клетки за животни
 ✅ Продукти за животни (играчкинащийници и т.н)
 ✅ Ветеринарни услуги
 ✅ Козметични услуги
 ✅ Хотели за животни
 🚫 Живи животни
 🚫 Домашни любимци
 🚫 Селскостопански животни
 🚫 Всяка част,  козина или кожа от животно. *


* Относно кожите и естествения косъм, споменати в последната точнка на списъка със забранени стоки, за съжаление изглежда Facebook няма реално намерение да орграничава търговията с кожа и естествен косъм засега. Въвеждането на новите забрани в Канада смути предколедните продажби на кожи от тюлени, като след ъпдейта всичките им обяви съдържащи думите “кожа” и “естествен косъм” бяха автоматично премахвани. След множество оплаквания кулминиращи в публично запитване от Радио Канада (CBC),Facebook се извини и отговори следното:
Ние признаваме дълбокото значение на тюленските и други животински продукти за местните канадци и искаме да изясним, че продукти като този, който продавачът е пуснал на пазара, могат да бъдат продавани на нашата платформа.”

Следващата стъпка е да спрат да могат. Радваме се, че от сега има предпоставки за това, вписани в правилата. 



My Blogger TricksAll Blogger TricksLatest Tips and Tricks