Четири норвежки ферми за норки принудени да затворят след проверки

НОРВЕГИЯ, 17 декември 2015 г. - сериозно травми които не се лекуват, болни животни и нехуманни методи за умъртвяване са някои от зверствата, срещнати от инспекторите, които принуждават четири норвежки ферми за норки да затворят вратите си. По време на проверките на органите за безопасност на храните, многократно беше установена липса на хуманно отношение към животните във фермите за норки. Поради това, не веднъж се налиожи на инспекторите да поискат незабавната евтаназия на редица животни, по различни причини. Миналия месец инспекторите поискаха незабавно прекратяване на умъртвяването на норки в стопанствата, което според заключенията им е било извършвано по жесток, нечовешки начин.

Тези ферми, включително на-голямата, която стопанисва 30 000 животни, са изгонени от “Норвежкото кожухарско общество", което вероятно ще им попречи да продължат бизнеса си. 
За жалост сериозните проблеми с хуманното отношение към животните не са изключение, а практика във фермите за кожа. 

Това е причината поради която  много страни неотдавна решиха да забранят отглеждането на животни за ценни кожи, и в момента обсъждат забрана на кожухарските изделия.





Сред някои от основните проблеми с които са се сблъскали инспекторите във фермите са инфектирани рани, животни с липсващи крайници, дефектна газова камера - намерени са животни все още живи, след като са били обгазени предишният ден. Работниците грубо хващали норките за опашката и ги ударяли силно в камерата. След това били обгазявани над 3 минути, преди да изгубят съзнание. Обгазяването, което е стандартният метод за убиване на норки в повечето европейски ферми за кожа, е доказано като силно болезнен и неприемлив начин за умъртвяване, от мнозина експерти по хуманно отношение към животните. 



Антон Краг, директор на “Норвежко дружество за защита на животнтие” казва: “Възможното затваряне на ферма за кожи с 30 000 животни е сериозен удар за индрустрията. Норвежкото дружество за защита на животните се радва, че властите взимат невероятното страдание на тези животни насериозно. Същевременно, това не е достатъчно, и затова ще продължим работата си, изисквайки тази индустрия да бъде забранена в Норвегия.



Photo: Network for Animal Freedom/Norwegian Animal Protection Society


Агенцията  за безопасност на храните наблюдава отблизо дейноста на фермите от 2013 г. и стигна до заключението, че не са направени каквито и да било подобрения на хуманното отношение към животните във фермите. Фермерът отрича всякакви обвинения в нарушаване на законите за хуманното отношение към животните - дори и след като инспекторите ясно документираха и изтъкнаха сериозните здравни проблеми на животните - вместо това, той вярва че е подложен на тормоз. 


Решението на Норвежкото кожухарско общество да изключи тези ферми от членовете си ще навреди значително на бизнеса им. 

Антон Krag:
    "Когато организация на кожухарски фермери е принудена да изключи собствените си членове, това е доказателство колко сериозна е ситуацията. Кожухарските фермери в Норвегия настояват да държат хищниците затворени в тесни клетки, което е и причината Норвежко дружество за защита на животнтие да изисква политическа забрана върху кожухарското земеделие."


My Blogger TricksAll Blogger TricksLatest Tips and Tricks