ПЕТ неща, които ТРЯБВА да знаете за кожарската индустрия


Всяка година Хонг Конг е домакин на най-голямото в света изложение на кожи.

Година след година Животните Азия (Animals Asia) и местни защитници на животните продължават с протестите.

За много активисти, борбата срещу кожарската индустрия е спомен назад към дните на протести в защита на правата на животните. За жалост, въпреки че кожата си остава табу за всеки в модната индустрия със съвест, търговията все още процъфтява.


1

Кожарската индустрия представлява касапница


Годишно, стотици милиони животни биват избивани заради кожарската индустрия. Норки, лисици, еноти, домашни кучета и котки, тюлени, рисове, бобри и зайци се избиват масово в невъобразими бройки всяка година.
Днешната кожарска индустрия разчита на фермите за развъждане. Изчислено е, че 85% от кожите идват от животни, които биват интензивно развъждани и отглеждани единствено и само за това предназначение. Това означава, че милиони животни водят мъчителен, болезнен живот – и всичко това в името на модата.

2

Усещането от носенето на кожа не отрязава страданието от добиването й


Животните, убивани за кожите им, биват убити точно след първото им линеене. По това време, зимните им палтенца вече са се появили и козината им изглежда в най-доброто си състояние. И следователно, начинът по който кожата изглежда и се усеща, не отрязава реално ужасяващите условия, в които животните биват отглеждани.

Затворени⎜Лишени⎜Одрани живи                     Не носете кожа и кожени изделия

3

Кожарската индустрия е една глобална трагедия


Към момента, Китай е най-големият производител на кожени изделия, докато Европа и Северна Америка са най-големите производители на необработена кожа.
Най-големият производител на кожа от норки е Дания, която убива над 17 милиона животни годишно. Други ключови производители на кожа от норки като Норвегия, Швеция, Финландия, Исландия,Холандия, Русия, Китай и САЩ, убиват общо към 50 милиона норки всяка година.

4

Изкуствената кожа стимулира търговията


Фалшивата кожа може да изглежда като етична алтернатива на продуктите, направени от животинска кожа, но реалността е, че носенето на изкуствена кожа допринася към търсенето на всички кожени изделия.
Достъпността на изкуствената кожа доведе до факта, че много потребители, модели и модни дизайнери се завърнаха към истинската кожа, откакто индустрията достигна ниската си точка през 90-те години. Резултатът, според данни на Британската търговската асоциация за кожи (British Fur Trade Association), е, че оттогава продажбитена истинска кожа са се увеличили със 71% в световен мащаб.
И също така – въпреки че се твърди, че продуктите са от изкуствена кожа, има масови сведения, че тези продукти всъщност се оказват направени от истинска кожа, от зайци и дори кучета и котки.





5

Не съществува държава, която да не е съучастник в кожарската индустрия


Колкото и трудно да е за вярване,нито една страна в света не е въвела пълна забрана върху производството и продажбата на кожа. Държави като Великобритания, Австрия и Хърватия, забраниха фермите за кожи – но вносът и продажбата на кожа си остава законно действие.

Почти 500 дизайнери, включително Ив Сен Лоран (Yves Saint Laurent), все още използват кожа в своите колекции, а седмицата на модата в Ню Йорк през 2015 г. включи кожени продукти от Фенди (Fendi) и Гучи (Gucci).

Избиването на животни заради техните кожи си остава огромна глобална индустрия, която Меджународната Федерация за кожи (International Fur Federation) наскоро оцени на над 40 милиарда долара – наравно с глобалната Wi-Fi индустрия.

И въпреки това, много национални и международни търговци преустановиха продажбата на кожи и се присъединиха към международната програма за Търговия без кожи. Ако сте против тази индустрия, обмислете да се ориентирате към магазини и търговци, които също и се противопостяват.


My Blogger TricksAll Blogger TricksLatest Tips and Tricks